Tips voor een verstopte dakgoot

Een verstopte dakgoot of regenpijp is natuurlijk erg vervelend. Het water kan niet meer weglopen en zo bestaat de kans dat het water via de muur in de woning terecht komt, waardoor je lekkage krijgt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want zo krijg je niet alleen schade aan de dakgoot maar ook binnenshuis. Het is noodzakelijk om bij een verstopte dakgoot zo snel mogelijk actie te ondernemen. Op deze manier blijft de schade beperkt. Wij geven je graag een aantal tips hoe je om kunt gaan met een verstopte dakgoot.

Schoonmaken

Als je merkt dat de dakgoot en de regenpijp verstopt zit, kun je eerst beginnen met deze schoonmaken. Natuurlijk is het verstandig om dit schoonmaken regelmatig bij te houden, zodat je verstopping voorkomt. Na het schoonmaken kun je een emmer met water in de goot gooien om te kijken of er nog steeds een verstopping zit. Als de verstopping er nog steeds zit kun je met een lange stok voorzichtig proberen om de verstopping door te prikken. Op deze manier lukt het vaak om opgehoopte bladeren en vuil door te prikken. Mocht dit ook niet werken, kun je overwegen om een ontstoppingsbedrijf in te schakelen. Zij weten precies wat ze moeten doen bij verstopte leidingen en dakgoten.

Verstopping voorkomen

Een verstopte dakgoot kan meerdere oorzaken hebben. In de herfst kunnen bladeren en vuil zo de dakgoot in waaien en hiernaast kunnen ook dieren de dader zijn. Een dakgoot biedt een veilig en beschermend onderkomen voor dieren. Met name vogels gebruiken de dakgoot om bladeren en takjes te verzamelen voor een nestje. Na langere termijn gaat dit allemaal ophopen en kan het water niet goed meer doorlopen. Daarom moet je ook je dakgoot beschermen tegen vogels. Hiervoor zijn er enkele materialen en profielen te koop die je in de dakgoot kunt leggen, waardoor deze beschermd blijft.