Wandverwarming; hoe werkt dat?
In dit artikel hebben we het over wandverwarming. Die kan diverse vormen aannemen. We kunnen een traditionele radiator aan een muur bevestigen, maar daar hebben het hier niet over. Radiatoren worden normaliter bij een raam geplaatst, opdat een luchtcirculatie op gang komt. Bij wandverwarming hebben we het niet over zo’n circulatie, maar over stralingswarmte. Vergelijkbaar met vloerverwarming worden in de wand warmtegeleiders aangebracht. Dat kunnen waterbuizen of een waterslang zijn, of bedrading die warm wordt als er een elektrische stroom doorheen loopt. Die twee basisvormen zullen we bespreken, maar ook zullen we ingaan op het gebruik van infraroodpanelen, die je aan een muur kunt hangen.
Warmtegeleiders
Zoals we al eerder aangaven, kunnen we hier onderscheid maken tussen buizen/slangen met warm water en elektrische bedrading.
Waterbuizen/-slang
In dit geval wordt een buizensysteem of slang in de wand verwerkt. De buizen zijn voorgevormd en worden direct op de muur aangebracht. Voor de bevestiging van de slang wordt een mal gebruikt. De slang wordt in de mal gedrukt, waardoor vanzelf de juiste afstanden tussen de slangdelen worden aangehouden. Na plaatsing wordt de wand netjes afgewerkt. Door de buizen/slang stroomt warm water dat van de cv-ketel komt. De muur wordt warm en begint die warmte uit te stralen.
Elektrische bedrading
De elektrische bedrading voor wandverwarming wordt doorgaans aangebracht in de vorm van matten, waarin die bedrading is verwerkt. De matten worden aangesloten op het lichtnet. De weerstand van de bedrading zorgt ervoor dat die warm wordt als er een elektrische stroom doorheen loopt. Dit is vergelijkbaar met een straalkachel.
Infraroodverwarming
Voor infraroodverwarming aan een muur worden panelen gebruikt. Voor de aankleding kunnen daarop afbeeldingen zijn aangebracht. De panelen worden op het lichtnet aangesloten en beginnen infrarood uit te stralen. Als je een handige doe-het-zelver bent, kun je infraroodpanelen zelf ophangen. Je kunt op web surfen om de voordeligste infrarood wandverwarming te vinden. De kosten van een paneel hangen samen met de capaciteit ervan. De voordeligste infrarood wandverwarming kost zo’n € 250 per paneel.