3 tips bij de aanschaf van een cilinderslot
Wil je een deurslot aanschaffen? Dan is het wel handig om voor een goed cilinderslot te kiezen. Wij geven jou 3 tips bij de aanschaf van een cilinderslot.
1. Kies de juiste maat
Allereerst is het belangrijk om een passend slot voor jouw deur te kiezen. Het is namelijk zonde als het cilinderslot uiteindelijk niet op de deur past. Hiervoor haal je jouw oude cilinderslot uit de deur en meet je hem op. Je meet de lengte vanaf het midden van het boutgat naar links en naar rechts. Op die manier heb je twee maten in millimeters, bijvoorbeeld 32 mm links en 32 mm rechts oftewel 32/32. Bij het bestellen van een cilinderslot kan je uit diverse maten kiezen, daar zit de juiste maat zeker wel tussen.
Bij sommige cilindersloten is de standaardmaat 32/32 en bij andere juist weer 30/30, afhankelijk van het merk. Wel geldt dat hoe langer het cilinderslot is, hoe meer je voor het cilinderslot betaald. Houd hier dus vooraf rekening mee. Dit geldt ook voor het aantal sleutels en cilinders, hoe meer je besteld hoe hoger de prijs. Wel is het voordeliger om in één keer meerdere cilinders en sleutels te bestellen, want als je ze los bij besteld, dan is de prijs weer iets hoger. Ons advies is dus om vooraf te bedenken hoeveel cilinders en sleutels je nodig hebt en eventueel wat extra sleutels te bestellen voor als je ze kwijtraakt of ze ineens afbreken.
2. Ga voor optimale beveiliging
Daarnaast is het van belang om een goed beveiligd cilinderslot te kiezen, zodat inbrekers niet zomaar binnen kunnen komen en jij met een heerlijk gerust en veilig gevoel even weg van huis kan en/of kan slapen. Let daarom op het SKG-keurmerk van het cilinderslot. Een cilinderslot met SKG*** keurmerk is wel minimaal 5 minuten beveiligd tegen alle inbraakmethodes, ook tegen kerntrekken. Je kan ook voor een SKG** gekeurd cilinderslot kiezen, maar let er dan wel op dat deze kerntrekbeveiligd is. Deze is minimaal 3 minuten beveiligd tegen ook alle inbraakmethodes. Bovendien is dit slot een stuk goedkoper dan een SKG 3 cilinderslot.
Waarom is kerntrekbeveiliging dan zo belangrijk? Kerntrekken is een veel voorkomende inbraakmethode in Nederland op dit moment, omdat heel veel woningen hier niet tegen beveiligd zijn en het een makkelijk uit te voeren methode is in wel 1 minuut en met simpel gereedschap. Iedere inbreker kan het dus. Zorg er daarnaast voor dat er een certificaat bij zit als je jouw sleutels bijvoorbeeld vaak uitleent. Zo kunnen de sleutels en cilinders niet zomaar bij gemaakt worden, alleen op vertoon van het pasje bij een geautoriseerde dealer. Zo kan je dus met een gerust hart er even tussenuit of naar het werk en jouw sleutels uitlenen aan de buren, de oppas, tuinman of schoonmaker.
3. Zorg voor gemak
Als laatste is het aan te raden om te kiezen voor gemak. Dit doe je allereerst door te zorgen dat alle deursloten in jouw woning gelijksluitend zijn. Dat wil zeggen dat ze met één en dezelfde sleutel te bedienen zijn, waardoor je niet met een zware sleutelbos loopt, niet uren hoeft te zoeken naar de juiste sleutel en je jouw sleutel minder snel kwijtraakt. Dit doe je door te kiezen voor meerdere cilindersloten van één merk. Heb je dus allemaal M&C Matrix sloten in huis, dan schaf je ook weer M&C Matrix cilindersloten aan en geen Nemef sloten of M&C Condor cilinders. Bovendien kan je ook diverse cilinders met elkaar combineren, die dan alsnog gelijksluitend zijn.
Je kan uit meerdere cilinders kiezen, namelijk een knopcilinder, halve cilinder en dubbele cilinder. De dubbele cilinder is de standaard en bekendste cilinder met twee slotgaten. De halve cilinder heeft één slotgat en is daarom ideaal geschikt voor kastdeuren (zoals de meterkast), opbergruimtes, kluizen of als bijzetslot. De knopcilinder heeft een knop (aan de binnenzijde deur) en een sleutelgat. Deze is voorzien van gebruiksgemak, aangezien je hiermee de deur eenvoudig met de knop vanaf de binnenkant kan openen. Zo kan je snel zonder sleutel de deur openen voor visite of de pakketbezorger. Het slot vergrendelt weer als je de deur sluit. Dit slot is alleen niet aan te raden bij deuren met een brievenbus of glas, want dan werkt de beveiliging niet meer.
Je kan dus een knopcilinder, halve cilinder en dubbele cilinder combineren en zelf aangeven hoeveel je er wilt, zodat gelijksluiting mogelijk is. Zo kan je alle deuren in jouw woning beveiligen, dus jouw voor- en achterdeur, tuin- of schuurdeur, kastdeur, kluisdeur en zelfs de kajuit van jouw boot. Daarnaast kan je ook nog kiezen voor gemak door een cilinderslot met keersleutel te kiezen. Deze sleutels kunnen op twee manieren in het slot en beschadigen jouw kleding niet. Bovendien kunnen er twee sleutels tegelijk in het slot. Een kartel- en snijsleutel hebben dit niet. Ook heb je nog keersleutels met een gekleurd kapje. Zo kan je jouw sleutels ook nog eens gemakkelijk onderscheiden. Ideaal dus als je voor zo’n cilinderslot met gekleurde keersleutel kiest.