Een nieuwbouwhuis, waar moet je aan denken? (inclusief vloerverwarming)
Een nieuwbouwhuis is enorm spannend. Je krijgt je eigen stekkie, en deze keer is hij écht helemaal van jou. Jij hebt hem misschien zelfs ontworpen. Hoe dan ook, hij is van jou en niemand anders heeft erin geleefd. Dit voelt toch wel even heel vet, je mag alles aanpassen. Helemaal naar jouw wens moet het worden. Maar goed, het is ook best overweldigend. Waar moet je namelijk allemaal aan denken als je zo’n nieuwbouwwoning laat bouwen? Je hebt een keuken nodig, je wil misschien wel een vloerverwarming, een mooi gestucte muur en ga zo maar door. Je hebt dus gewoon heel veel keuzes te maken. Wij willen je hier maar al te graag een handje bij helpen, je hebt het namelijk al zo druk. Zo geven we je advies over de vloerverwarming en wat voor vloerverwarming je dan moet kiezen en zetten we verder op een rijtje wat je in de gaten moet houden.
Vloerverwarming
Vloerverwarming is enorm in trek de afgelopen jaren. Dit is bij nieuwbouwwoningen zo, maar ook bij bestaande bouw. Dit komt door een tal van voordelen. Onder deze voordelen vallen bijvoorbeeld het comfort, maar ook de energiekosten die het met zich meebrengt. Als je in de winter je vloerverwarming aan hebt staan, geeft deze warmte af en stijgt deze warmte op. De warmte wordt zo heel efficiënt verdeeld over de ruimte. Hierdoor ben je vaak voordeliger uit dan met een reguliere verwarming, een houtkachel of een airco. Je moet echter wel nog een keuze maken welke verwarming jij gaat kiezen.
Je kunt over het algemeen kiezen voor nat, droog, elektrisch en ingefreesd. Deze typen hebben allemaal elk hun eigen voor- en nadelen. Gelukkig beschik jij over de luxe dat je ze allemaal nog kunt kiezen. Dit komt omdat sommige van de typen alleen gelegd kunnen worden als er nog geen dekvloer in het huis ligt. Mocht dit wel het geval zijn? Dan valt in ieder geval de natte bouw geen optie meer.
Goedkoop is duurkoop
Let ook zeker op de prijs van de materialen die gebruikt worden, zowel door de aannemer als door andere partijen. In het algemeen geldt; goedkoop is duurkoop. Je huis moet (als het goed is) vrij lang meegaan en dit is niet meer dan logisch. Neem daarom nou maar die iets hogere hypotheek, kies voor de beste vloerverwarming of doe een wat grotere aanbetaling, want goedkoop is echt duurkoop. Duurdere materialen zijn duurzamer, ze gaan langer mee. Dit scheelt je achter in vervangingskosten, onderhoudskosten en in energie en tijd! Daarnaast is het vaak ook nog eens beter voor het milieu, duurzaam in ruime zin dus!
Check, check, dubbelcheck!
Je huis wordt gebouwd door professionals. Althans, dat mag je hopen. Je kunt hier echter in de meeste gevallen wel vanuit gaan. Toch is het, ondanks het gehalte van professionaliteit, raadzaam om nog één laatste professional in te huren. Te weten een professional die alles nog een laatste keer checkt. Van de dakbedekking tot aan de elektra en van de waterleidingen tot aan de vloerverwarming; alles!