Een goede brandwerende kluis

sfw205gpc_open

Wanneer je geld, kostbaarheden of documenten graag veilig wilt opbergen om ze te beschermen tegen brand dan moet je een brandwerende kluis kopen. Brandwerende kluizen zijn er in verschillende groottes en zijn vaak wat duurder dan kluizen die niet brandwerend zijn. Dit komt omdat een brandwerende kluis van speciale brandvertragende materialen is gemaakt. Daarnaast moet een brandwerende kluis zijn voorzien van een keurmerk, hoe dit keurmerk is opgebouwd leggen we in deze blog uit.

Test 1

De eerste test die een brandwerende kluis moet doorstaan is de vuur test, dit is de meest obvious test. Tijdens de vuur test wordt een brandwerende kluis in een oven vol met vuur gezet en wordt er met sensoren getest hoe warm de binnentemperatuur van de kluis is. De binnentemperatuur mag namelijk niet te ver omhoog gaan wanneer de buitentemperatuur voor een lange tijd hoog is. Dit komt omdat papier bij een bepaalde temperatuur ontvlamd, en kostbaarheden en data media smelt bij een nog lagere temperatuur.

Test 2

De tweede test die brandwerende kluizen moeten doorstaan om een keurmerk te krijgen is de val test. De kluis wordt nadat hij uit de oven komt van een hoogte van ongeveer 4 tot 9 meter op een harde ondergrond gegooid. De kluis moet een val van deze hoogtes nadat hij is blootgesteld aan vuur overleven aangezien houten vloeren het nog wel eens begeven na een brand. Als de kluis niet op de begane grond staat en de vloer is van hout kan het zijn dat de kluis van een flinke hoogte naar beneden valt nadat de vloer is aangetast door de brand.

Als de brandwerende kluis beide tests heeft doorstaan is de kluis officieel gekeurd brandwerend.